Így készíts egyedi highlight borítóképet Instagramra
Útmutató a highlightokhoz + 25 kategóriaötlet, hogy felturbózd a profilodat!

Az Instagram egy vizuális platform, ezért nagyon fontos, hogy ha márkát építész, itt is figyelj a tökéletes összhangra, mert ezáltal sokkal jobban megmarad a márkád az oldaladra látogatók emlékezetében. Ehhez járulhatsz hozzá azzal, ha az instagram profilodat is egyedire szabod, melynek egyik összetevője a highlight (magyarul fókusz vagy összefoglaló) mappák ellátása egyedi borítóképekkel. Hihetetlenül egyszerű módon tudsz az arculatodhoz illő borítóképet készíteni, tipikusan az a szituáció, amikor tovább tart elmondani, mint megcsinálni. Ezt a módszert mutatom be a legújabb IGTV adásomban lépésről lépésre (ha téged a gyakorlati része érdekel, görgess a cikk aljára és kattints a videóra), de a tapasztalataim azt mutatják, hogy érdemes szót ejteni a highlightok működéséről is, ezért ezzel kezdem, adok tippeket a mappák tematizálására is, illetve hozok néhány extra ötletet arra, ha még jobban megfűszereznéd a profilodat!

Mi az a highlight?

Először is tisztázzuk, hogy mi az a highlight mappa, mert sokszor futottam már bele abba, hogy sokan a működését sem értik még ennek a funkciónak, ezért szeretném, ha most erről lehullana a lepel. A Highlight lényege, hogy az instasztorikat, amik csak 24 óráig érhetőek el, véglegesen rögzíteni tudod a profilodon, ezáltal nem tűnnek el, hanem ezekre a mappákra kattintva elérhetőek lesznek bármikor.

img_4903.PNG

Highlight mappák Instagramon

Amit sokan nem tudnak, hogy az Instagram Highlightok alá nem csak egy képet tehetsz be, hanem akármennyit, ezért ez egy igazán kreatív felület lehet a vállalkozásod számára. Úgy képzeld el ezt, mint amikor a számítógépen hozol létre különböző mappákat a különböző témaköröknek. Egy helyre gyűjtöd a recepteket, egy másikba a családi fotókat, egy harmadikba mehetnek az okosságok és így tovább. Ennek a megfelelője instán a highlight mappa, amibe egy adott témakörbe tartozó tartalmakat tudsz összegyűjteni. Kettő feltétele van annak, hogy létrehozz egy ilyen mappát: 

  1. először is kapcsold be a beállításokban az instasztorik archiválását (elvileg ez az alapbeállítás, de jobb, ha leellenőrzöd: Beállítások (fogaskerék vagy három pötty a profilodon) / Story controls / Save to archive - ez legyen bekapcsolva),
  2. Instasztoriba kell kitenned azt, amit ebben a mappában szeretnél rögzíteni.

Hogy tudok képet hozzáadni a Highlightokhoz?

Erre több módszer is létezik.

  1. Amikor feltöltötted az instasztoriba a képedet, a sztorira kattintva a jobb alsó sarokban láthatsz egy kis szívecske ikont highlight/fókusz felirattal. Erre kattintva ki tudod választani, hogy melyik meglévő mappádba szeretnéd betenni ezt a sztorit, vagy készíthetsz egy teljesen új mappát is a plusz jelre kattintva. Ekkor csak el kell nevezned és kész is vagy, már meg is nézheted az új kiemelést a profilodon.
  2. A másik módszer, hogy ha már csináltál egy ilyen mappát, akkor a profilodon megjelenik ez a mappa előtt egy nagy plusz ikon, amire rákattintva létre tudsz hozni egy újat úgy, hogy megadod a nevét és kiválasztod azokat a sztorikat az archívumból, amiket szeretnél beletenni ebbe a mappába.
  3. Ha nem csináltál még ilyen mappát, akkor az archívumba kell menned, ami a kis óra ikon a jobb felső sarokban, és itt szintén a jobb felső sarokban a három pöttyre kattintani. Itt válaszd ki azt, hogy Create Highlight (highlight létrehozása) és jelöld ki azokat a képeket, amiket szeretnél beletenni, majd a Next/Tovább gombra kattinva nevezd el a mappádat. Már ekkor kiválaszthatod, hogy milyen borítóképet szeretnél beállítani: választhatsz a mappában lévő képek közül, de feltölthetsz egyedi borítót is (Edit cover / Borítókép szerkesztése feliratra kattintva).

Milyen mappákat érdemes létrehoznom?

Mindig gondold végig, hogy a célcsoportodat mi érdekelheti, mik azok a gyakran ismételt kérdések, amiket érdemes itt megválaszolnod, vagy milyen extra tartalmakat tudsz nyújtani, ami érdekelheti őket. A teljesség igénye nélkül összeszedtem egy halom ötletet, amit felhasználhatsz gondolatindítónak.

  1. Tudtad-e? - Érdekességek a termékeidről, szolgáltatásodról, iparágadról, cégedről, márkádról.
  2. Vásárlói vélemények - Tedd mellé a termék/szolgáltatás fotóját is!
  3. Vásárlói fotók - Oszd újra a tartalmaikat és gyűjtsd őket egy mappába!
  4. Tippek - Jöhet bármi, ami hasznos lehet számukra és kötődik valahogy a márkádhoz.
  5. Hogyan használd? - Használati útmutató a termékedhez
  6. Legújabb kollekció / Különleges kollekció
  7. Nyereményjáték részletei
  8. Bemutatkozás - Add az arcodat a márkádhoz és készíts egy bemutatkozós mappát!
  9. Csapatunk - Mutasd meg, kikkel dolgozol együtt!
  10. Ügyfeleink - Referenciamappát is készíthetsz
  11. Hírek - Akár az iparágad hírei, akár a céged újdonságai
  12. Kulisszatitkok - Ezt imádják a felhasználók, ne hagyd ki!
  13. Termékkategóriák egyesével, akárcsak a webshopodban a menüpontok
  14. Rendelési útmutató
  15. GYIK - Ezeket akár megválaszolhatod videóban is egy highlighton belül.
  16. Mérettáblázat - Vagy bármilyen kiegészítő infó, ami hasznos a vásárláshoz.
  17. Partnerek - Mutasd be őket és légy büszke rájuk!
  18. Blogbejegyzések - Írj rövid kedvcsinálót az egyes cikkekhez!
  19. Megjelenések - Gyűjtsd össze, hogy kik osztottak meg, milyen platformokon volt jelen a márkád!
  20. Kedvencek - Vásárlóid vagy a munkatársak kedvenc termékei, szolgáltatásai, akár ajánlókkal
  21. Top termékek - A legtöbbet eladott termékek egy helyen
  22. Irodánk - Mutasd be, hol dolgozol te vagy a csapatod!
  23. Könyv, workshop - Akár egy kisebb landing page-t is össze tudsz rakni instasztorikban és azt ide rögzíteni.
  24. Következő rendezvény - Promózd be itt is!
  25. Branded hashtag - Ha van a márkádnak saját hashtage, amit szeretnél, hogy a vásárlóid is használjanak, rögzítsd ki ide, írd bele a részleteket és időnként monitorozd, hogy mit posztoltak alá és oszd meg ezeket a tartalmakat instasztoriban. Ezeket utána betűzheted ebbe a mappába is.

Változtathatom a Highlight mappák sorrendjét?

Igen, de alapvetően mindig az a mappa fog előre kerülni, amihez legutoljára hozzáadtál egy képet. Ezért ha azt szeretnéd, hogy mindig egy adott mappa legyen legelöl (például az aktuális kampányod részletei), minden egyes frissítésnél el kell játszani a következő lépéseket:

Ninja-tipp:

  1. Menj rá arra a mappára, amelyiket szeretnéd az első helyen látni, nyomj rá hosszan és válaszd ki a szerkesztés menüpontot (Edit Highlight).
  2. Vedd ki belőle az utolsó képet. Egyszerűen csak görgess az utolsó képhez, vedd ki a pipát, majd mentsd el.
  3. Most menj ismét erre a mappára és a szerkesztési nézetben válts az archívumra, ahol jelöld ki az előbb eltávolított képet és add hozzá újra. Mivel így ez lesz az a mappa, amihez a legutóbb hozzáadtál valamit, ez kerül előlre. Azonban ne felejtsd, hogy ha egy másik mappához adsz hozzá tartalmat, ez a mappa rögtön a második helyre fog csúszni.

Jó trükk, azonban ezt csak akkor érdemes eljátszanod, ha több mint 4 mappád van és sűrűn frissítgeted őket. (Ha IGTV adásod is van, akkor több, mint 3 mappánál érdemes alkalmazni.)

Hogy tudok egyedi borítót készíteni a mappákhoz?

Egyedi borítóképet készíthetsz az instagramon belül is, de rengeteg ingyenes program is van hozzá. Ebben a videómban azt mutatom be, hogy a Canva nevű programot használva hogyan tudsz villámgyorsan elkészíteni egy cover photot. Kattints a képre a videó megnézéséhez!

img_4653.PNG

Használhatod még az Adobe Spark Post nevű appot is ugyanerre a célra, de akár az instagram segítségével is készíthetsz borítót. Például jópofa lehet, ha az instasztorin belül egy egyszínű háttérre egy-egy emojit teszel be, lemented és ezt állítod be borítóképnek. Írhatsz szövegeket is rá, használhatod a mappák kezdőbetűjét borítóként, de akár egy feliratot is kiírhatsz így vele, ahogy az alábbi példán is láthatod.

Neked milyen highlight mappáid vannak? Ha büszke vagy rájuk, hagyj itt egy kommentet az instagram profilod linkjével, hogy tanulhassunk egymástól!

Van még bármi kérdésed a highlight mappákkal vagy az Instagram bármely más részével kapcsolatban? Írj egy üzenetet nekem Instagramon ide kattintva vagy a hello.socialight@gmail.com email címre és segítek!

A bejegyzés trackback címe:

https://socialightsecrets.blog.hu/api/trackback/id/tr7314232951

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása